ЕНЕРГІЯ ДЛЯ ЖИТТЯ

2016-10-04

4жовтня в ЗОШ І-ІІІст.№1 під керівництвом заступника директора з навчально-виховної роботи Оксани Співак та безпосередньої участі педагога-організатора Світлани Вошкодер пройшов учнівський форум «Енергія для життя»,учні школи обговорювали актуальні питання сьогодення.Зокрема,що в Україні спостерігається стійка тенденція до збільшення обсягів твердих побутових відходів, які вивозять для поховання на 4157 сміттєвих звалищах і полігонах загальною площею близько 7,4 тисячі гектарів. Отже, Україна сьогодні перебуває серед країн із найвищими абсолютними обсягами утворення й нагромадження відходів. Щорічно їх утворюється 700—720 мільйонів тонн. Загальна маса накопичених на території України відходів у поверхневих сховищах перевищує 25 мільярдів тонн, що в розрахунку на один квадратний метр площі становить близько 40 тисяч тонн.
Чому не можна викидати батарейки на смітник,а обов’язково здавати на утилізацію?-запитували учасники форуму.Відповідь вони знайшли переглянувши відеролик про вміст батарейок.

Зокрема учасники форуму дізнались,що ОДНА ПАЛЬЧИКОВА БАТАРЕЙКА ЗАБРУДНЮЄ 400 ЛІТРІВ ВОДИ АБО 20 м2 ҐРУНТУ.
Обсяги твердих побутових відходів, кажуть екологи, збільшуються щороку майже на чотири мільйони кубометрів. Ще два роки тому такого сміття в Україні назбиралося близько 55 мільйонів кубометрів.
Важко уявити, але лише одна пальчикова батарейка забруднює вісім тонн води або 20 квадратних метрів ґрунту, адже батарейки й акумулятори містять небезпечні для людини й навколишнього природного середовища метали та хімічні речовини. При потраплянні в загальні відходи вони не знешкоджуються методами утилізації звичайного сміття й потребують окремого оброблення для їхнього знешкодження. Тому такою важливою темою є збирання й переробка відпрацьованих хімічних джерел струму.
У країнах ЄС дуже серйозно ставляться до заходів запобігання екологічній загрозі, пов’язаній із накопиченням електронних відходів. Європейська комісія прийняла два головні документи — Директиву про відходи електричного та електронного устаткування й Директиву про обмеження використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні. Основними їхніми цілями є підвищення обсягів вторинного перероблення електронних відходів і скорочення обсягів їхнього накопичення. Виробники фінансують процес поводження з електронними відходами через цільовий грошовий платіж до спеціального фонду повторного перероблення. Ці витрати формують оптову й роздрібну ціну продукції, яку покупці сплачують за нове обладнання.

У ЄВРОПІ Є ЛИШЕ ТРИ ЗАВОДИ З УТИЛІЗАЦІЇ БАТЕРЕЙОК. ОДИН ІЗ НИХ — В УКРАЇНІ
В Європі насправді є лише три заводи, які мають потужності переробляти батарейки. Один із них — у Німеччині, другий — у Франції. І з вересня 2011 року третій відкрився в Україні — Львівське державне підприємство «Аргентум».
Процес перероблення на «Аргентумі» виглядає так: спочатку батарейки сортують на групи. Далі сортовані батарейки перемелюють, роблять сепарацію (суху чи мокру) матеріалів, які є всередині. І на виході дістають метали — цинк, нікель, літій, хлоридні й марганцеві сполуки. «І все це можна перетворювати на товарну продукцію, — наголошує Когут. — Як це робити, ми знаємо. У нас є технології». Під час перероблення, зауважують у ДП «Аргентум», сміття майже не утворюється.
«Усі ми гуртом маємо докласти максимум зусиль, щоб батарейки не потрапляли в землю….»-зауважували учасники учнівського форуму.
Тому наша школа долучилась до збори використаних батарейок в місті.
Також учасники форуму дізнались про те як виробляється електроенергія, про різновиди та переваги лампочок які ми використовуємо щодня в повсякденному житті переглянувши відео ролик знятий учнівським самоврядуванням школи .До уваги учнів було представлено мультимедійну презентацію « 7 порад як зберегти тепло в будинку» які підготували старші учні школи Муравей Юлія та Мілевська Яна
Кiлькiсть переглядiв: 187

Коментарi